30.000 har sett filmen der Alfred blir forelska. Han er også sint, skamfull, redd, trist og ensom. Hans gode venn Lykke støtter ham i hans evige kamp mot Skyggen. Se filmen og les intervjuet med psykologen bak filmen.
Det forteller psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen. Hun er psykolog, og har lag denne filmen.
– Det er vanlig at det er vanskelig å håndtere vonde følelser på en god måte. Å kjenne etter, snakke om og vise de vonde følelsene er samtidig det som skal til for at følelsene endrer seg og blir lettere å håndtere.
– Filmen er en fortelling om hva følelser er, hvordan følelser påvirker oss, hvordan våre følelsesmessige reaksjoner har utviklet seg og hvordan de kan endres. Dette fortelles gjennom et møte med uglene Alfred, Skyggen og Lykke, sier Hagen.
– Hvorfor tror du den har blitt så populær?
Jeg tror den er universell og at mange kjenner seg igjen i Alfred. Det er sikkert mange som også kan kjenne seg igjen i den avviste hjelperen Lykke. Heldigvis lykkes hun i sitt prosjekt til slutt: Nemlig å hjelpe Alfred slik at han får det bedre og blir bedre i stand til å stå henne nær.
Positive tilbakemeldinger
Marie Cecilie Sakariassen-Lund er tobarnsmor, helseblogger og en av de som har tipset helselosen.no om videoen. Hun synes videoen treffer godt.
– Jeg liker hvordan den er illustrert med ugla og skyggen. Den viser oss hvordan følelser er satt sammen og hvordan vi mennesker blir påvirket av følelser som for eksempel sinne, redsel, tristhet, avsky, skam, glede osv. Båndet mellom uglen og skyggen treffer meg, jeg kjenner meg veldig igjen, forteller Sakariassen-Lund.
Jeg synes den er relevant for alle mennesker jeg! Man blir oppmerksom på ting man ikke har tenkt på før. Denne videoen treffer! De fleste kan nok kjenne seg igjen her, fortsetter hun.
Hva er følelser?
Psykolog Vassbø Hagen sier følelser er en kroppslig reaksjon som gir deg informasjon og hjelper deg å overleve ved å gi deg raske, effektive og automatiske måter å reagere på i viktige situasjoner.
– Følelser forteller deg hvilke behov du har. Følelser kommuniserer også hva du føler ovenfor andre mennesker. Og filmen handler om akkurat det
– Jeg ønsker å formidle kunnskap om følelser til barn og voksne. Jeg ønsker at de som ser filmen skal bli mer emosjonelt bevisste og i større grad tørre å snakke om og vise skambelagte og vanskelige følelser. Jeg ønsker å bidra til forebygging og håndtering av emosjonelle vansker. Jeg prøver å fortelle at det er vanlig å ha vonde følelser.
– Hvorfor lagde du den?
Jeg hadde lyst å bruke min psykologfaglige kunnskap til å hjelpe andre utenfor terapirommet og jeg hadde lyst å lage en film. Jeg har selv videreutdannet meg innen emosjonsfokusert terapi (EFT) og gått i veiledning hos Dr. Leslie Greenberg. Det ble da raskt naturlig å lage en animasjonsfilm om følelser. Ideen og manuset falt egentlig bare ned i hodet på meg en dag, og så var det bare å få historien ned på papiret.
Hva er emosjonsfokusert terapi?
Emosjonsfokusert terapi er en terapiform som ser på følelser som det sentral del av vårt indre liv. Den tar utgangspunkt i at følelser organiserer personens selvopplevelse, hvordan informasjon tas inn og tolkes, samt samhandling med andre. Vassbø Hagen tror fokuset på empati i terapiformen er sentralt.
– Terapeuten blir nøysommelig trent i empati. Å møte pasienter med ulike former for empati er svært virkningsfullt, og empati er en ferdighet som kan og må trenes opp. Mange av pasientene opplever EFT som annerledes enn ande terapier. Trente EFT-terapeuter er ganske uredde følelser og møter vanskelige følelser med stor grad av trygghet. «Follow the pain» er et av mantraene i EFT. Det kan være ganske vondt å være i en EFT-time, men det kjennes godt etterpå.