Jern er svært viktig for kroppen, og er en viktig del av hemoglobinet som frakter oksygen rundt i kroppen. Les hvordan du får i deg nok, og symptomer på at du har for lite.
Kilder til jern
Kostholdet er den viktigste jernkilden.
Jern finnes i to former i maten vi spiser.
- hemjern tas opp i kroppen uavhengig av hva annet vi spiser eller drikker. Finnes i blant annet kjøtt, fisk og egg.
- ikke-hemjern tas opp variabelt ut fra hva man ellers spiser. Jerntypen finnes i grønnsaker, helkornsprodukter og andre vegetabilske kilder.
De viktigste jernkildene er
- korn og kornvarer er den viktigste jernkilden. Jo grovere, jo bedre
- kjøtt, blod og innmat. Leverpostei, blodpudding, storfekjøtt, fjærfe er eksempler
- frukt, bær, poteter og grønnsaker – særlig grønne grønnsaker
Matvarer som fremmer opptaket av jern
- Vitamin C: Appelsinjuice og sitrusfrukter
Matvarer som hindrer opptaket av jern
- Kaffe
- Te og vin med garvesyre
- Alkohol
Melk oppgis hos noen å være hemmende for jernopptaket, men dette er usikkert, og neppe noen god grunn til å droppe melk. Dessuten er melk rikt på et annet viktig stoff, nemlig kalsium.
Andre kilder til jern
Dersom du ikke får i deg nok jern i kosten, kan du kjøpe jerntabletter på apoteket.
Symptomer på jernmangel
Symptomer på jernmangel er slapphet, trøtthet, svimmelhet, hodepine, tungpust og nedsatt arbeidskapasitet. Noen får såre munnviker eller flisete negler.
Jernbehov under graviditet
Jernbehovet øker mens man er gravid, særlig de siste tre månedene. Derfor bør de passe på å å spise jernrike matvarer og mat som fremmer jernopptaket.Kort oppsummert er grove kornprodukter og magert kjøtt er begge viktige jernkilder. C-vitaminene i frukt og grønnsaker bedrer jernopptaket. Jerntilskudd anbefales kun til gravide som har påvist jernmangelanemi