Jeg har gitt opp. PIN-koder, passord her og passord der. Jeg har ikke sjanse til å ha forskjellige koder overalt. Det går bare ikke. Så jeg har skaffet meg en digital passord-håndterer. Det er eneste måten å få ha kredittkortene mine for meg selv.
Du trenger ikke notere passordene i en notatblokk med hengelås på for å holde dem sikre. Men passordene har blitt vanskelige å huske.
Mange gigantstore aktører har hatt datainnbrudd. Både Sony og Yahoo har lekket millioner av passord. En ting er at et misset passord kan bety tilgang til dine personlige data på nettstedet, men har du samme passordet flere steder så har de ubudne gjestene tilgang der også. Og stadig flere av oss lagrer kredittkortopplysninger i brukerprofilen, så veien er kort til både personvernmessige og mer økonomiske tap.
Men det finnes løsninger!
Men nå har jeg tatt tak. Jeg har prøvd tre forskjellige passordlagringsverktøy. De fungerer som nettsider og mobil-apper som automatisk kan lage sterke passord, og lagre dem. Når du logger inn på nettsiden, så kan fyller programvaren inn det sterke passordet automatisk for deg.
Programmene kan også bytte svake passord, eller bare bytte siden det er lenge siden sist. De beste programmene virker å være
- LastPass – Virker å være det programmet med den mest funksjonelle gratisversjonen. Synkroniserer passord mellom mobil og pcer. Premium-versjonen koster 1 dollar i måneden.
- DashLane – Programmet virker utmerket, men gratisversjonen synkroniserer ikke passordene mellom mobil og pc. For 39 dollar i året får man denne funksjonaliteten, men siden LastPass gjør jobben nesten like godt gratis – så får de også førsteplassen.
- De andre: Er helt sikkert gode de også. De fleste krever en del penger for å fungere, og jeg har ikke testet betalversjonene. Men finn deg gjerne et program som passer dine behov.
Programmene har også en mulighet for å overlate passordene til en person du har tillit til i tilfelle noe skulle skje med deg. Da kan de overta passordene.
Nå er jeg i gang. Et knakende godt passord beskytter alle mine andre passord. Så så lenge jeg ikke mister det…
Mange bruker samme passord flere steder
For noen år siden viste en undersøkelse at 3 av 4 nordmenn bruker samme passord på fem eller flere nettsteder. Undersøkelsen var gjort av Norstat i 2014 for Evry. Og jeg innrømmer det. Jeg har blitt en av dem nå.
– For å ivareta sikkerheten er det viktig å ha forskjellig passord på ulike tjenester på internett, sier sikkerhetsdirektør Tore Larsen Orderløkken i EVRY. – Vår anbefaling er at man har et langt og godt passord som det er vanskelig for hackere å knekke koden på.
Kravene er blitt for strenge
Passord med tegn og symboler. Store og små bokstaver. Minst åtte bokstaver langt. Skifte hver 2.-3. måned. Sikkerhetsekspertene kan skylde på seg selv for at jeg både har hatt Okt2016 og Aug2016 i passordene mine det siste året.
Noen ganger har jeg skiftet ut i-er med entall og entall med utropstegn. Men for å være helt ærlig, så har jeg måttet gjøre det enklere for meg selv.
En framtid uten passord?
Heldigvis går passordenes liv mot slutten. Fingeravtrykk og to-faktorautentisering tar mer og mer over. Den etter hvert så utskjelte bankid på mobil framstår jo som en VAKKER DRØM sammenliknet med å huske 10-12 lange passord med tegn og bokstaver.