Heftig krangling kan føre til i heftig sex. Her er noen tips for å ende opp med sengekos framfor katastrofe.
Har du hørt det sagt at en god krangel kan sprite opp forholdet? Noen har erfaringer med at heftig krangling kan føre til i heftig sex. Andre opplever å komme nærmere hverandre etter en skikkelig diskusjon. Følelser i etterkant av en krangel kan vekke tilknytningsresponsen vår. Når det verste raseriet har lagt seg kjenner vi på frykten for å miste og vi mobiliserer ofte det lille ekstra i timene eller dagene etterpå -for å forsikre oss om at partneren fortsatt er der.
Men er det egentlig sånn at krangling er bra for forholdet?
Svaret på det er at en god krangel kan bedre forholdet (og lede til sengekos). Dårlige kan derimot rive hele forholdet i fillebiter.
Så hva kjennetegner en god krangel?
En god krangel kjennetegnes kort sagt ved at man oppfører seg skikkelig mot hverandre også når uenigheten er dyp og grunnleggende.
I en god krangel er man mer opptatt av å forstå partneren sin enn av å ha rett. I stedet for å påpeke hvor dumme meningene eller atferden til kjæresten er, forsøker man genuint å skjønne «hva er det som får partneren min til å tenke, føle eller oppføre seg sånn»?
Hvis man i tillegg ligger unna kategoriske påstander som «du gjør alltid» eller «du gidder aldri», ligger forholdene til rette for at det som kunne endt i tordnende sinne kan utvikle seg til å bli en god samtale. Eller i hvert fall en som er OK. Forakt fungerer som gift i et forhold. Håner man partnerens meninger eller opplevelser øker sannsynligheten for at man får sinte anklager eller et resignert stenansikt til svar.
De fleste krangler gir ikke enighet
Gottman, muligens den mest anerkjente samlivsforskeren i verden, har studert parforhold i flere tiår.
Han har funnet ut at nærmere 70% av temaene vi krangler om i parforholdet vil vi faktisk aldri bli enige om!
Kunsten er derfor ikke å komme til enighet for en hver pris, men å finne gode måter å krangle om –eller drøfte, temaene som representerer varige forskjeller.
Så neste gang det blåser opp til storm, prøv å bevare nysgjerrigheten. Legg deg på minnet at når følelsene stiger, synker rasjonalen og det er lett å falle for fristelsen og bli urimelig. Det å be om «time out»; spørre om temaet kan tas opp igjen når de mest akutte følelsene har blåst forbi, er ikke bare lov, men ofte lurt. Lidenskap er vitaliserende og gjør godt – men prøv å bruk den til noe annet enn å krangle.
Les også av Frøydis Lilledalen:
- Ferieforviklinger? Leende lykkelige barn, og forelskede foreldre som uttrykker evig kjærlighet og takknemlighet. Smilende selfies fra nyoppdagede laguner. Akkurat sånn for deg også? Ikke det?