Slik velger du riktig piggdekk til sykkelen din


Snø, is og kulde bør ikke være et hinder for å bruke sykkelen året rundt. Med riktig piggdekk vil du komme deg like trygt og enkelt frem til jobb, eller ha godt feste på treningsturen din.

I denne artikkelen vil du få noen tips til hva du bør se etter ved valg av piggdekk.

Antall pigger

Det er viktig å tenke på formålet med syklingen din ved valg av piggdekk. Hvis målet er å raskest komme seg fra A tilB er det lurt å tenke litt på dekkets vekt. Mindre vekt = mindre pigger.

Med mindre pigger vil du få litt dårligere veigrep da piggene er sentrert i midten av dekket. Sykler du bare på asfalt kan dette være fint, men om du også sykler litt på grusveier kan det fort hende at du kunne trengt litt mer grep på sidene av dekkene.

Piggdekk til EL-sykler er også mulig på de fleste modeller. Der et viktig å huske på at EL-sykler veier en del mer enn en tradisjonell tråsykkel. Med det som utgangspunkt er det anbefalt at du bruker piggdekk med mange pigger. Det er lurt å velge piggdekk til EL-sykkel som har mellom 200 og 300 pigger.

Men det viktigste å tenke på er hvor du kommer til å bruke sykkelen mest. Har du for eksempel en EL-sykkel med piggdekk (300 pigger), og bruker sykkelen stort sett på asfalt, kan det være greit å være klar over at et høyt antall pigger på tørr/ren asfalt vil være glatt i seg selv.

Dekkstørrelse

Sykler kommer i forskjellige størrelser, og det gjør hjulene også. Idag er det mest vanlig med enten:

  • 29″
  • 28″
  • 27,5″

Terrengsykler bruker:

  • 29″, 27,5″+ (ekstra bredde) og 27,5″ og i noen tilfeller på litt eldre modeller 26″.

Hybridsykler bruker:

  • 28″.

Med tanke på valg av dekk er det viktig å vite hva du skal se etter. Felgene i de forskjellige størrelsene kommer ofte med ulike bredder. Av og til står dette på et klistremerke på felgen din, men bruk gjerne de gamle dekkene/sommerdekkene som utgangspunkt.

Dekkbredde

Vedlikehold

Du har nå funnet ut av hvilken størrelse du trenger på dine nye piggdekk. Det neste steget nå blir å skifte dekkene. Som ny eller gammel vintersyklist må du vite at sykkelen din krever ekstra godt med vedlikehold etter bruk i vinterhalvåret. Vi vil snart lage en ny artikkel med gode vedlikeholdstips.

Følg med!