Har du blitt dultet i det siste?

Foto av ung kvinne med mobilen sin på Oslo S.

Et lite dult. I retning av et valg noen andre har tatt for deg. Stadig flere prøver ut manipulerende hint framfor gammeldags paternalisme.

Alt tyder på at det virker. Plasserer man frukten framfor sjokoladekaken, så spiser folk mer frukt. Grønne piler på gulvet i retning av grønnsakene, fører til mer salg av grønnsaker.

Hvorfor dulte?

Dulting fyller på mange måter et tomrom av hvordan vi kan påvirke valg uten at det oppfattes som negativt.

Et dult er altså et positivt dytt i en retning som noen mener er bedre for deg.

Kjennetegn for en dult er at det er subtile og positive hint i retning av valget du skal ta. Ofte er det lite merkbare endringer av miljø eller bygninger. Selv om avsender har en tanke om hvilket valg som skal tas, så tar ikke dultingen bort valgmulightene.

Kan man kategorisere dulting?

Eksempler på ulike typer dulting kan du se i denne tabellen:

Kan man dulte folk til å slutte å røyke?

Mange hundre tusen nordmenn har lasta ned slutta.no-appen. Jeg tror den kan bidra til et dult i riktig retning.

Forskningen viser lovende resultater for å bruke mobil-apper til å få folk til å slutte å røyke, selv om vi ikke har gode langtidstall enda. Så langt viser forskningen bare at de slutter, uten om vi vet hvor lenge de holder. Men ingen får et langt opphold, uten å ha hatt et kort opphold først.

Er ikke dette god gammeldags paternalisme?

Nei. Det er moderne paternalisme. Eller liberal paternalisme. Dulting respekterer valgfriheten, men forsøker likevel å påvirke valgene. En god dult gjør det enklere å velge godt for de som tar dårlige valg, men påvirker i liten grad de som allerede har gjort et godt valg.

Mer dulte-eksempler

Disse videoene viser et par morsomme eksempler på dulting.

,

Legg inn en kommentar