Hva er trygg mat i svangerskap?

Foto: Pregnant av Jerry Lai- CC-BY-SA.

Det er et mylder av råd, myter og anbefalinger for hva man kan spise og ikke under svangerskapet. Her har vi prøvd å oppsummere dem på en side.

Artikkelen forsøker å oppsummere det som fins av råd for gravide. Den baserer seg på de offisielle kostholdsrådene fra helsemyndighetene. Hvis det er noe som mangler eller er uklart, så skriv gjerne en kommentar under.

Det er særlig to bakterier vi er redde for i svangerskapet, og det meste av kostholdsrådene er gjort rundt å unngå disse to.

Toxoplasma-bakterien fins i uvasket frukt eller grønnsaker. Den fins også i rått kjøtt. Dersom du har hatt toxoplasmose før svangerskapet er du immun. Hvis du ønsker, så kan fastlegen din teste deg for om du har gjennomgått infeksjon tidligere.

Listeria-bakterien smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan for eksempel være røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat.

Begge bakteriene dør ved rundt 70 grader.

Kjøtt

Du kan spise alle typer gjennomstekt eller gjennomkokt kjøtt. Kokt og vakuumpakket kjøttpålegg bør spises godt innenfor holdbarhetsdatoen.

Unngå:

  • Rått kjøtt: spekemat, spekepølse, gravet kjøtt, biff tartar, kjøttdeig, kjøttfarse. Kan likevel spises hvis de gjennomstekes/kokes. Lag gjerne pizza, men stek godt.
  • Å spise storvilt felt med blyammunisjon oftere enn månedlig

Fisk og sjømat

Fisk er supert både for deg og barnet. Inneholder masse næringsstoffer, inkludert d-vitaminer. Tunfisk på boks er trygt. Sushi er fint, men unngå sushibitene med fiskeslagene under. Annen rå fisk produsert under hygieniske forhold, som Salma-laks, kan også spises. Gravet eller røkt fisk bør spises godt innenfor holdbarhetsdato.

Både gravide og alle andre som skal spise rå fisk, bør sørge for at den har vært nedfrosset i minst 24 timer for å drepe parasitten kveis.

Unngå:

  • Rakfisk, blåkveite over 3 kg, gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo
  • Selkjøtt, hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk
  • Fiskelever inkludert rognleverpostei
  • Brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell
  • Mattilsynet holder en oversikt over fjorder med mye forurensning der man ikke bør spise frisk fra. Denne gjør det nesten umulig å spise noe som helst som du ikke har fisket selv, og sannsynligvis går det bra uansett.

Melk og meieriprodukter

Melk og meieriprodukter er blant annet en viktig kilde til kalsium og d-vitaminer. Pasteurisering er en varmebehandling som dreper bakterier. I Norge og EU skal oster som er upasteuriserte merkes.

Unngå upasteuriserte meieriprodukter og myke oster laget av pasteurisert melk, som fetaost, brie, camembert og blåmuggoster (kan inneholde bakterier). Faste oster av upasteurisert melk, som grana padano og parmesan, regnes som trygge.

I forhold til rått egg er det frykt for Salmonella-bakterien. Norske egg som selges i butikk og som er pakket i kartong skal ikke inneholde Salmonella og kan derfor trygt spises rå. Måsegg og ærfuglegg er ikke anbefalt (heller ikke Mack-øl).

Kaffe og koffein

Maksimalt anbefalt daglig mengde under svangerskapet er 100-200 mg koffein. En kaffekopp (1,5 dl) er rundt 75 mg, en espresso (3 cl) rundt 40 mg, en tekopp (2 dl) rundt 50 mg, og en halvliter cola rundt 65 mg.

Alkohol og rusmidler

Barnet vil få i seg akkurat de samme rusmidlene som mor. Særlig barnets hjerne er utsatt for ruspåvirkning, og vi vet ingen trygg mengde som ikke påvirker hjernens utvikling.

For øvrig

Helsemyndighetene maner til forsiktighet med blant annet reinkjøtt, ferskvannsfisk, bær og sopp fra områder berørt av Tsjernobylulykken.

I tillegg bør man være forsiktig med selvfanget fisk fra områdene over.

Gravide vegetarianere bør være ekstra oppmerksomme på å få i seg nok vitamin D, folat, vitamin B12, jern og jod.


Legg inn en kommentar