Vaffel. Krig, kjærlighet og politikk.

Foto: Valgstyret på Flåtten i Tiller (1965) av Trondheim byarkiv. CC0

Vafler kan helt sikkert løse konflikter. Hadde vi bare spist mer av dem, og ikke lagd dem av pulver.

Jonas Gahr Støre har mange ganger løst tilsynelatende uløselige konflikter gjennom vaffelspising. Det er ikke alltid vaffelgjestene er like enige om hva som ble sagt, men at det var vafler, det er de enige om.

Fra flyktningekrise til vaffelforlik

For eksempel da partiene ikke klarte å bli enige om antallet flyktninger man skulle ta i mot fra Syria i 2015.

Etter Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Jonas Gahr Støre hadde sett fotball i en snau time, så serverte Hellelands kone Linda Helleland nystekte vafler. Til tross for at dette var vafler laget av pulver i en pose, så kom forliket på plass. Formen falt forståelig nok ikke i god jord hos alle.

– Å invitere folk på vafler, og så lage vafler på pulver – det er dårlig håndverk. Når man skal lage vaffelrøre, så må man gjøre det fra bunnen av. Og når du bruker pulver for å lage vafler, så er det fordi du har hastverk. Hastverk kombinert med dårlig håndverk gir dårlig resultat, sa Frp-nestleder Per Sandberg til VG etter forliket. 

Frp – fra grilldress til vaffelpartiet

Da Fremskrittspartiet ville stjele Krfs renomme som vaffelpartiet, så gikk det ikke like godt som forventet. De ga jernet, og bestilte 500 vaffeljern fra Kina med logoen preget inn i hvert hjerte. Men billige vaffeljern førte til spilt vaffelrøre. Vaffeljernene kollapset etter å ha blitt tatt ut av esken, og viste seg å være ubrukelig. De måte bite i sitt eget sure eple.

– Det er fryktelig surt, dette var en morsom greie vi hadde sett fram til, sier Frp’s generalsekretær Geir Almåsvold til Vårt Land, og må konstatere at det i årets valgkamp bare blir servert vanlige hjerteformede vafler.

Vaffel og politikk, så koselig at det må forbys

Ikke alle liker kos. I Hedmark syntes man at vafler ble for koselig, og tok vekk fokus fra politikken. Under valgkampen i 2015 bestemte de seg derfor like godt for å forby sammenblanding av vaffel og politikk.

Fokus skal være på det politiske budskapet. Det er ikke tillatt med utenforliggende aktiviteter som vaffel-, sjokolade- og pølseutdeling. Dette gjelder både debatt og valgtorg, het det i retningslinjene for valgkamparrangement i Hedmark.  

Saken måtte opp i fylkestinget, men ingen turte å lage mer rør rundt reglene.

– Jeg har ikke noe imot vafler generelt. Jeg kommer ikke til å blande meg inn i det gruppa har bestemt. Jeg vil ikke overstyre gruppas modell, og jeg kommer ikke til å gjøre noe med den, uttalte fylkesråd Gjestvang til Østlendingen.


Legg inn en kommentar